Sudilah menjadi teman

Isnin, 18 Mei 2009

Top up IMPLANON baru..

Jumaat ayah ambil cuti untuk temankan mama pasang Implanon yg baru (yelah dah nak expired implanon yg dipasang 3 tahun lepas, so kenalah pasang yg baru..).Sewaktu nak masuk bilik doktor , suddenly Shamel menangis-nangis takmo masuk bersama (rasanya dia masih fobia sbb kena ambik darah kot..perasaan takutnya masih ada..)So, mama masuklah -sorang-sorang.(huhuhu)..

Actually procedure pemasangan nya tak sampai 5 minit pun.Setelah dibius seketika di area lengan, sesi memasukkan implanon pun bermula..Tak rasa sakit pun, but rasa sengal utk 2 ke 3 slps itu..(boleh buat alasan utk tidak melakukan kerja umah ni..he3).

Mama tak keluarkan implanon yg lama (nak ikutkan kena kuarkan) but dokter tu kata dia pernah kendalikan kes keluarkan implanon dlm kuantiti yg banyak sekaligus (buat apa nak sakitkan diri setiap 3 tahun sekali utk mengeluarkannya..huhuhuhu..).Nanti kalo dah ada 5 btg baru mama kuarkannya sekaligus boleh..??Boleh ajer..he3

Maka untuk 3 tahun yg akan dtg..NO baby.(huhuhu).Ayah kata kami dah cukup QUANTITY so sekarang kena fokus untuk memastikan QUALITY pulak..logik jugak.Rasanya tak fair untuk anak2 yg sedia ada , kalau sibuk nak buat adik baru tanpa memastikan mereka mendapat didikkan yg terbaik dr ibu bapa..

MORAL OF THE STORY: Kita sebagai ibubapa bukan sekadar melahirkan anak shj, tetapi kenalah memastikan didikkan yg sempurna dan terbaik diberikan kepada mereka..Inilah amanah besar yg diberikan kepada kita sbg ibu bapa.

14 ulasan:

ain berkata...

dulu masa kuar anak no 1, akak plan guna pil je, tp bdn naik mendadak2, terus stop, plan sendiri2 je, we all order 1 device dr new zealand untuk melihat time2 kesuburan. tp leceh le pulak tiap2 pg kena letak bwh mulut amik temperature. last2...kira pakai kalendar je le..masa tu akak tak tau ada ke tak implanon ni. Alhamdulillah, anak2 semua keluar ikut perancangan.hihi

Sasha berkata...

Tabik kat Zureen... berniat nak melahirkan anak lg walaupun stok yg ada pun dah cukup banyak... betul kata hubby Zureen... kualiti pun perlu seiring... kalau yakin dapat hasilkan produk berkualiti dgn kuantiti yg banyak... lg bagus!! dpt meramaikan umat Muhammad yg & memakmurkan bumi Allah!!

Suzi berkata...

salam zureen, akak pun rehat buat seketika...sekarang pandai2lah...nanti balik m'sia ada niat juga nak pakai implanon tu..

ummu_hanis berkata...

kak ummu terpaksa rancang sendiri. nak pakai alat takot. tak boleh amik implan atau ubat sebab ade urat kaki. tapi so far mmg susah nak dpt baby pon. hihihi. so setakat ni yg no. 1 dan 2 aje yg selang setahun. yg lain selang betahon tahon. alhamdulillah.

nik awin berkata...

takpe ke tak kuarkan..ih..seram la pulak. awin baru setahun pakai nih.

ku tak sempurna berkata...

adoiiii..

sakitnya...

tak boleh dgr inject2 ni...
ngeri sikit..


alaaaaa... bestnye klu ada baby..

zureen @ mama berkata...

Bagus jugak cara Kak Ain..
Zureen pernah juga mkn pil, but ter'pregnant jugak..
Tapi bdn memang mcm dipam2..(huhuhu)

zureen @ mama berkata...

Zureen suka dgn baby kecik2 ni Kak Shasha..
Takpelah sbb tak lama lagi ,zureen akan dpt anak sedara baru..so kira baby jugalah tu(walau bukan sendirik punye..)

zureen @ mama berkata...

Kak Suzi, implanon ni sesuai utk insan yg byk mkn semut mcm zureen ni..he3(pelupa sentiasa)
Dulu masa mkn pil ,hubby yg selalu ingatkan zureen utk mkn..,kalau tak..hmmmm(faham2 ajelah..he3)

zureen @ mama berkata...

Kak Ummu Hanis, semua cara zureen dah pernah cuba..setakat ni, hanya impalanon shj yg mujarab...

zureen @ mama berkata...

Nik Awin ,kalo kena kuarkan setiap 3 thn lagi ngeri rasanya (sbb kena buat torehan sikit utk kuarkannya)

So, better kumpul byk2 sikit, pastu kuarkan sekaligus(sakitpun sekaligus jugak..he3)

zureen @ mama berkata...

KTS , tak sakit mana pun pasang implanon tu..
Kalo zureen cubit lagi sakit tau..he3(nak rasa tak???)

zieha berkata...

alahai..zureen..bestnya kalau k.zieha senang dapat baby kan..k.zieha nie tak yah lah nak makan ubat ke,implant ke..mmg fesyen susah nak dapat..sabo jelah..huhuhuhu

zureen @ mama berkata...

Kak Zieha, semuanya bergantung pd rezeki masing2..
Yang penting kita didik anak kita yg sediaada sebaik mungkin..