Sudilah menjadi teman

Isnin, 13 Oktober 2008

Melamine..oh.melamine

Banyak betul isu mengenai melamine..mama pun skrg naik takut bila mengenangkan perkataan "melamine" tu.Mana taknya bertahun memakai pinggan mangkuk melamine sbb anak masih kecil so tak risau pecah, lagipun agak ringgan..Tapi kalau dari dulu mama tahu bahayanye ,takdelah mama nak beli pun.Sekarang sibuk mengeluarkan semula pinggan mangkuk kaca yg dah bertahun dlm almari.Mama pun bercadang nak beli set pinggan baru jenama "Corelle",memang mahal tapi berbaloi rasanye sbb lebih tahan ,kalau pecah tak berderai mcm seramik,lebih selamat (takde melamine)..lagipun jauh lebih ringan dr seramik kot..Takpelah boleh pakai berpuluh tahun..ok aper..Apapun kena tunggu dpt gaji bulan depan dulu(he3..beranganlah dulu puas2)..
Actually byk jugak stok pinggan melamine mama ,yelah dulu tak tahu yg ianya bahaya,so belilah byk2..nampaknye jadi bekas mknn kucing ajelah akhirnye..(harap2 kucing tu tak sakit sbb mkn dlm pinggan melamine plak).Ataupun buat alas pasu bunga diluar..(idea Mak Anjanglah ni)
Sekarang mama bukan setakat concern pasal melamine shj, plastik pun begitu juga.Dapat info yg menyatakan certain plastik merbahaya utk dijadikan bekas mknn..terutamanye yg bernombor 7 dibelakangnye..(no.3,no.6,n0.7).Buat cik baha ,nasib baik mama tak beri lagi bekas air KFC tu ,sbb dibelakangnye dah check ada nombor 7.hmmm..so mama buat isi pensil ajelah..nak buang cantik sgt..

1 ulasan:

Bahar Ja'afar berkata...

pinggan ooooo...pinggan