Sudilah menjadi teman

Selasa, 10 Mac 2009

PUSAT CUCI KERETA???








C.U.C.I (Ada berani hantar kereta anda utk dicuci.????)
Pesanan: risiko ditanggung sendiri..

Inilah yang perlu anak-anak tersayang sekalian buat in order to get makan-makan at restoren mamak ye..(gurau jer).Actually budak2 ni memang suka bila diberi peluang membasuh kereta (atau suka main air aje kotnya)..Tapi awas jgn sampai di sental dengan berus dawai cukup le..

Rasa-rasanya macam boleh bukak pusat cucian kereta ni..mama tolong jaga akaun ye (bab jaga akaun memang mama suke,..kelabu mata hitamku..he3) Anyway something simple macam ini dapat menanam semangat bekerjasama antara adik beradik..(tapi masa basuh tu ada bergaduh jugak..berebut span).

Kami seboleh-bolehnya ingin menanamkan kenangan yg manis-manis buat ingatan anak-anak..Masa kecil anak-anak adalah masa yg sangat kritikal..Sebab ianya akan membentuk diri mereka bila dewasa nanti..Kalau anak dididik dlm family yg happy , penuh kasih sayang serta cukup didikkan agamanya..maka bila dewasa nanti , InsyaAllah akan baik juga hasilnya ...Cubalah hidup masa kecilnya penuh deraan dan maki hamun..bila besar nanti anak2 akan jadi pemarah ,pendendam dan mungkin pendera..

Anak ibarat kain putih, kita sebagai ibubapa bertanggungjawab mencoraknya..Fikir-fikirkanlah..
MORAL VALUE: Kalau tanam benih lalang ,takkan tumbuh pokok mangga....(uish peribahasa baru ni..he3)

22 ulasan:

ain berkata...

Activity yg bagus utk buat anak2 happy. Klu akak basuh kete, anak akak yg kecik sekali tukang cuci tayar..hihi

p/s..zu jgn panggil akak puan la. Nanti akak pun panggil zu puan gak.hehe

Suzi berkata...

salam zureen...
dulu2 kat m'sia selalu buat aktiviti ni...kat sini jarang...tak tahulah kenapa...mungkin cuaca sejuk dan bila time summer takleh nak suka2 guna air byk2 nka siram pokok pun ada masa2nya ikut kawasan...
kereta pun jarang basuh hihihi....

Zureen berkata...

Tak yah panggil" puan" ye kak Ain..he3(yelah mcm tulis surat aje bunyinye)
Kalau ada 4 anak, boleh suruh basuh sorang satu tayar..he3

Zureen berkata...

Zureen biasa hantar kedai aje, cuma bila takde aktiviti family nak dibuat biasanya..cuci keretalah yg terbaik..
(jimat budget,baik utk kesihatan sbb kuar peluh..he3)

filanastasia berkata...

zureen : wah.. best best peribahasa baru tuh.. betul la.. kalau silap asuhan.. teruk jadinya.. budak neh penerimaan nya sgt tinggi.. sikit saja salah didik.. terpesong la mereka..

salam ziarah...

nadia-ady berkata...

salam kak zureen...

yup2. Sokong akak. Bila anak dibesarkan dalam suasana happy boleh membntu perkembangan anak. Kalau kita tgk org yang pemarah, pendendam, majoritinya dibesarkan dalam keadaan tak sempurna. Macam akak cakap tu, kene dera dan marah selalu n etc..huhuhu

p/s: selamat membesarkan anak2. Bestnya kawen..hehehe

Princess Liyana berkata...

wah2!rajinnye mereka cuci kereta ek kak;)huhu bgus btol.alaahai

zieha berkata...

seronok kan bila ada anak tolong cuci kereta..best arr zureen anak dah besar::)

Zureen berkata...

Berangan nak jadi mcm karam walia yg pandai berperibahasa..salam perkenalan adik filanastasia..

Zureen berkata...

Nadia spt konsep kita adalah apa yg kita mkn..kalau asyik kena marah jer sbg mknn masa kecik bila besar hmm hasilnya memang tak bagus huhuhu..Salam perkenalan..

Zureen berkata...

Princess Liyana nak join basuh keta??syokk tau..akak ada 8 tayar, masih ada baki 3..he3(gurau jer)

Zureen berkata...

kak Zieha salam perkenalan..anak2 dah besar memang dah mudah sikit..

naz ilyn berkata...

salam...
betul tu zureen akak setuju beno... membasuh kereta adalah salah satu daripada aktiviti yang boleh di buat bersama anak-anak... akak pun selalu buat tapi kena mood baik ler... sebabnya nanti habis basah satu rumah... budak2 ni memang seronok kalau dapat main air.

naz ilyn berkata...

zureen... ada 4 orang anak iye... seronok kan ada anak ramai tapi penat sikit nampaknye 3girl 1boy ok ler tu.

Zureen berkata...

Kak Naz,actually zureen ada 5 org anak..yg kecik basuh tayar basikal sendiri jer..he3(sbb tu dlm gambar ada 4 jer 2 laki,3 pompuan..)

Anak Pendang Sekeluarga berkata...

Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalanku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain.” (Yusuf 12:108)”
Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

ku tak sempurna berkata...

saya berani... :D
saya nak hantar... kilat elok2 eh ..
hikkksssss

ain berkata...

salam zureen....dtg umah akak amik tag ngan award ekh.

Zureen berkata...

salam ukhwah utk anak pendang..terima kasih sbb sudi bertandang..

Zureen berkata...

ku tak sempurna ada berani ye...silalah tandatangan borang pelepasan tuntutan ganti rugi dulu sebelum kereta dibasuh..he3(masih berani??)

Zureen berkata...

Boleh aje kak ain..he3
no problem..

Sasha berkata...

betul ckp Zureen... Sha pun cuba yg terbaik dlm melayan anak2... so bila diorang besar nnti selalu ingat & sayang kat kita...

p/s: If people live with acceptances, they learn to find love in the world