Sudilah menjadi teman

Rabu, 1 April 2009

3 BAJU UNTUK 3 ANAK GADIS

Sara memperagakan mini kurung berseluarnya...




Mencuri sedikit masa menjahit semasa sambutan hari lahir..





Anak- anak penat menunggu pengantin......



Actually pada mulanya baju pink dalam gambar itu ,mama cuma nak buatkan untuk Sara sahaja..Tetapi memandangkan anak dara yg lagi dah menunjukkan bunga-bunga merajuk..Mama gagahkan jugalah menjahitkan lagi 2 pasang..Penat jugalah sbb menjahit baju itu dalam masa beberapa jam shj..(itupun ada selingan coz lawat jiran yg dpt cucu baru dan majlis sambutan hari lahir 2 teruna pada sebelah malamnya..)Keesokkan harinya nak pakai utk kenduri di Kg Sg.Besar..(nak tak nak terpaksa siapkan mlm itu juga..)

Baju Sara mama dah siapkan sejak hari Selasa lagi..tapi terpaksa tunggu sehingga ayah ada kelapangan utk pergi kedai kain yg sama untuk membeli tambahan kain bagi baju Zati dan Hani..Jumaat baru ayah free(hmmm..inilah akibat takut bawa keta sendirik..)

Inilah hasilnya mini kurung tersebut …walaupun tak secantik kedai punya ,ia memberi penuh kepuasan sebab dapat pakaikan anak-anak baju yg “SEDAP DIPANDANG MATA DAN HATI MAMA”..Bagi mama kalau tak terapkan kesopanan dalam berpakaian sewaktu dari kecil, bukan apa takut2 susah nak diubahnya bila dah dewasa nanti..

Untuk Sara mama buatkan baju bergandingan seluar..sebabnya Sara amatlah “bersopan” bila duduk ….Takut dia angkat kain sampai kelutut ,itulah sbb utama mama buatkan seluar instead of kain spt selalu..

MORAL VALUE: Melentur buluh biarlah dari rebungnya..

17 ulasan:

filanastasia berkata...

mama : nampak chumel jek anak-anak berbaju kurung kan.. kalau yg besar neh pun ala-ala pompuan melayu terakhir..

pst.. disebabkan fila beruniform.. selalu kena 'puji' bila pakai baju kurung sesekali.. hahahha.. tak tau ler puji ikhlas ke ada makna.. ngeh ngeh..

zureen @ mama berkata...

Fila memang nak kena puji selalu anak2 ni bila pakai baju yg elok..sebagai dorongan..
(psst..sebenarnya mamanya pun tak berapa suke pakai baju kurung..he3)

ku tak sempurna berkata...

nanti bg address... aku anta baju... tolong jahitkan eh :D

ain berkata...

untungnya ada mama mcm zureen ni la. Sng bila tiba hari raya..x yah nak jenguk taylor lagi.

Nama anak2 zureen lbh kurang nama anak2 akak la..zati and hani.

zureen @ mama berkata...

Ku tak sempurna ada berani nak tempah baju???he3 boleh3..

zureen @ mama berkata...

Kak Ain..Zureen pun perasan jugak yg nama anak kita sama..he3( sehati sejiwa gitu..)
Tahun ni hubby kata baju anak2 ,mamanya kena buatkan(takpayah beli..huhuhu)

Sasha berkata...

bijak Zureen!! budak2 lebih baik dibuatkan seluar je... senang diaorang beraktiviti lasak tapi masih sopan & elegan gitu...

p/s: Creation akak ada kat blog bhgn bawah2 tu... klik je kat situ nnti terus ke polyvore... jomlah join polyvore, bole kita sama2 bermain2 dgn design... seronok isi masa lapang kat situ...

zureen @ mama berkata...

Kak Shasha, anak zureen yg Sara ni memang lasak sikit,memang kena buatkan seluar..
Nak jugak join..he3

Suzi berkata...

utgnya pandai jahit...jimat duit upah...
sebut pasal baju kurung...teringat pasal sumaiyyah masa satu hari kat kindy dulu...kononnya ada program (dah lupa apa) so akak pun bagilah pakai baju kurung sbb ingat start awal so takdelah main2 tapi rupanya prog tu start lambat...budak2 main dulu...
awal sampai tu semua org puji....nampak cantik...akak balik dulu sbb prog,start lambat. bila dtg balik, cikgu dia dah tukar kain dgn seluar yg kat lutut lak tu...tak ke lawak baju kurung lawan dgn seluar kat lutu je...buat malu je...hihihi...

zureen @ mama berkata...

Kak Suzi, samalah dengan kes Zureen..Sara tu lasak sikit,pergi kenduri asyik angkat kain paras lulut jer..

nadia-ady berkata...

tu la untungnya pandai menjahit kan? anak2 nak buat baju tyme raya ke, kenduri ke, senang. Nadia nak belajar jahit la pasni..hehehe

budak2 memang lasak kan? Adik nadia (nana) masa kecik2 dulu memang lasak. Baju raya dia, hari first pagi dah terkoyak sikit dah..hoho..

zieha berkata...

zureen..zieha nak tempah baju melayu satu utk firas..hehehe..nnti wat pos laju yek:P

kakchik berkata...

salam zureen,
bertuahnya anak-anak mendapat ibu yang pandai menjahit macam zureen ni. suami pun tentu sangat beruntung sebab punya isteri yang senang nak tampal mana yang koyak atau jahitkan mana yang perlu.
comel je anak-anak pakai baju sedondong.

zureen @ mama berkata...

Nad..anak sulung kak zureen setiap pagi raya lutut seluar koyak..hmm(kadang2 terpaksa ganti seluar jeans..huhuhu)..ganaz sgt.

zureen @ mama berkata...

Baju melayu tu zureen blom khatam lagi..he3..(tapi johor punye jenis oklah..)
Kak Zieha,tunggu zureen habis belajo buat baju laki dulu ye..huhuhu..

zureen @ mama berkata...

kak Chik, takdelah pandai lagi..sedang dlm proses belajar..he3
Doakan zureen ye..

qila okeyh! berkata...

haha! sara agak "sopan".
dia comell!~ XD