Sudilah menjadi teman

Jumaat, 27 Mac 2009

Mengimbas kembali saat 3 tahun lalu..


Manakala tarikh lahir Shamel pula memang dirancang oleh ayah sejak awal lagi, supaya dapat disamakan abg sulungnya..Hari tersebut merupakan appointment day check-up minggu ke-38-38..Setelah jenuh menunggu , pukul 10.45 dapatlah jumpa doctor pakar..Bila check ,everything ok..Tapi dah ada bukaan 2cm katanya.(so bila2 masa boleh bersalin kata doctor).Ayah cepat2 meluahkan hasratnya utk induce baby tu dengan alasan “Nak samakan birthday anaknya..”Pada mulanya mama tak rasa doctor akan approve but sbb dah ada bukaan ..doktor pun kata “OK”..Yg paling suka waktu itu ayahlah..Yg paling berdebar2 mamalah..he3..But everything berjalan dengan lancar setelah proses induce, menjelang 3.30 ptg mama dah pun selamat bersalin..


But masa nak push doctor suruh hold dulu..rupa2nya dekat leher baby ada 2 kali simpulan tali pusat..(masa kuar muka shamel berbintik2..akibat pressure masa meneran…coz semakin kuat meneran, simpulan dilehernya semakin ketat..Alhamdulillah semuanya ok..)

Memang kelahiran Shamel banyak hikmahnya..Sebelum pregnant shamel mama pakai iucd but entah macamana dengan kuasa Allah ,mama still pregnant.But bila scan the first doctor kata fetus tiada heart beat dan bentuknya pun tak begitu elok(mama pun tak nampak jantung berdegup seperti selalu)…Dia cadangkan mama buat D&C..Entah macamana hendak ditakdirkan, waktu itu ayah sedang kesempitan sedikit..So kami minta izin tangguh seminggu lagi till ayah dapat kumpul dpt duit secukupnya...Bila waktu yg sepatutnya mama buat D&C , mama dpt doctor ke-2..Semasa proses scan sesuatu yg mengejutkan terjadi..kami terdengar heart beat dan melihat jantung yg berdegup..(seperti ingin memberitahu kami yg dia ada disitu).Seperti berkata”Mama I’m here”…so pregnancy diteruskan..

Hikmah kedua ialah keputusan untuk melahirkan Shamel pada hari tersebut..kata doctor jika lambat dilahirkan mungkin baby akan dpt masalah memandangkan ada lilitan tali pusat pada lehernya..Setiap kontraksi disaat akhir pregnancy memberi kesan pada baby..(terjerut huhuhu..)

Itulah antara hikmah terbesar yg mama lalui..Kata ayah memang ada hikmahnya akan setiap perkara yg terjadi..contohnya mujurlah ayah tak cukup duit pada ketika mama perlukan D&C itu...jika tidak kami akan kehilangan permata hati..Alangkah bersyukurnya kami waktu itu..(Mama pergi hospital swasta waktu itu..memandangkan anak2 yg lain memang dilahirkan disana..)

Moral Value : Setiap yg berlaku walaupun buruk pasti ada hikmah disebaliknya..

17 ulasan:

Sasha berkata...

macam2 hal waktu nak melahirkan anak... ada susah... ada yg senang... debaran & kegembiraan pada masa yg sama... Suburnya Zureen... akak try bersungguh2 pun susah nak lekat... mengharap dpt yg ke-3 plak..

Happy Birthday to Shamel & Shahrin... Make your parent happy yeah. semoga menjadi insan yg soleh...

zureen @ mama berkata...

Zureen doakan akak segera dpt yg ketiga..Amin..
Terima kasih utk doa akak buat mereka..

zieha berkata...

zureen..bila fikir nk bersalin...serikkan..tapi..buat lagi..hehehhe:P

ain berkata...

betul tu zu...setiap yg belaku pasti ada hikmahnya. Kita hanya perlu bersabar dn tawakkal. Alhamdulillah segalanya selamat.

Happy buffday to dearest Shamel.

nadia-ady berkata...

yup2..Semua yang berlaku tentu ada hikmahnya walaupun buruk ..huhu..Bdw, comel giler la shamel tu!!Waaa..rasa nak cubit2 pipi dia :P

p/s: Happy birtday tu shamel yg comel tu :)

Uncle Lee berkata...

Hi, you have a beautiful baby. Nice blog too.
Have a nice day, Lee.

Princess Liyana berkata...

comellll..uhuhu;)

filanastasia berkata...

zueren : kalau la saya setabah kamu mama.. a

naz ilyn berkata...

setiap kelahiran itu ada sejarah dan ceritanya yang tersendiri... segalanya adalah detik indah untuk dikenang kembali dan diceritai.

zureen @ mama berkata...

kak Zieha..betullah tu..till now sukee kalau ada baby kecik lagi..he3

zureen @ mama berkata...

Kak Ain..memang betul ,setiap yg berlaku ada hikmahnya..

zureen @ mama berkata...

Nad..nanti kak zureen cubitkan bagi pihak nad okey..he3(suke cubit2 ni)

zureen @ mama berkata...

Thanks Uncle Lee...nice to know you..

zureen @ mama berkata...

Princess Liyana..mamanya pun comel gak..(he3..puji diri sendirik,[padahal kalau tgk boleh dpt nightmare..)

zureen @ mama berkata...

Sentiasa berdoa moga diberi lebih ketabahan dan kesabaran..(yg sabar zureen nak lebih sikit bila anak dah 5 ni..he3)

zureen @ mama berkata...

Kak Naz..setiap kelahiran membawa kebahagiaan..(tapi waktu mereka nakal..hmmm..kureng sikit bahagianya..he3)

Princess Liyana berkata...

uhuhu..baby comel sbab mama comel..huhu;)