Sudilah menjadi teman

Selasa, 12 Mei 2009

Tunic for holiday..




Baru-baru ni selepas anak2 baik dari demam denggi, mama berkesempatan buat 2 helai baju tunic..Menjahit merupakan terapi dikala stress , selain dr membaca buku..(kadang2 kemas umah pun dpt hilangkan stress..he3)




Memandangkan kainnya agak lembut untuk mama yg baru mengunting ni..(terketar2 tangan ni....).Susah jugalah pd mulanya, but now dah ok ,sbb dah dpt cara terbaik utk gunting kain jenis licin ni..iaitu dgn melekatkan atas kadboard dulu..(he3..entah manalah mama dpt idea ni...)




So, waktu pagi mama gunting kain dan sebelah petangnya mama cantumkan..(Jahit baju ni kena juga curik2 masa, sbb mama still kena buat kerja umah yg lain spt masak kemas umah ,basuh..dll)




Harap dapat buat lebih baik lain kali..Actually mama suka buat tunic sbb boleh pakai dgn seluar dan juga kain..Kelebihan bila buat sendiri ialah baju boleh labuhkan baju ikut selera mama..(part2 paha pun senang dilebarkan he3..beranak lima peha melebar plak..huhuhu)

MORAL OF THE STORY:Tiada cara lain utk mahir sesuatu perkara selain berlatih membuatnya selalu..

22 ulasan:

Sasha berkata...

cikgu Zureen... mintak tolong ajarkan mcmane caranya menggunakan kadbod utk mnggunting kain yg licin dan lembut. Sha pun terketar2 bila masuk bab potong kain ni...

Wah! Dia pandai buat baju fesyen2!... Nnti kalau Sha tahap expert Sha pun nak tayang gak...

p/s: Sha amik kursus buat baju senyap2... family x tau... saje nak wat surprise... so kalau ada msg Zureen dichatbox pasal menjahit pasti akan didelete...

ain berkata...

pandainya dia jahit baju. akak bab2 baju ni, assalammualaikum ler, mmg surrender.

zureen @ mama berkata...

Best tu..tambah surprise bila Kak Shasha buatkan baju raya tahun ni..
Tungguuuu.....

zureen @ mama berkata...

Kak ain ,Zureen ni buat baju untuk anak2 dan pakai sendirik jer..he3

Budak baru belajar pegang gunting kain ni..(dah bermeter2 kain jadi mangsa ..huhuhu..)

kakchik berkata...

bila tengok hasil tangan zureen ni kakchik jadi rindu nak menjahit. dah dekat 5 tahun tak jahit baju sendiri sebab tak kesempatan.

cantik dah tunic yang zureen jahit tu. naka pakai dengan seluar ke skirt ni?

xiiinam berkata...

...kain terakhir ckLah potong untuk buat baju kebaya anak dara ckLah yang berumur 3 tahun....
.
.
.
.
.
.
.
.
sekarang anak ckLah tu dah 16 tahun dan kain itu belum siap berjahit lagi...
Hik..hik..nak simpan untuk cuculah pulak...

zureen @ mama berkata...

Zureen nak pakai dgn seluar Kak Chik..baju Tunic ni memang labuh sikit zureen buat (utk mematuhi syarat tutup punggung lebar)..he3

zureen @ mama berkata...

Simpan jgn tak simpan ckLah..dah tak lama lagi bolehlah bermenantu(jgn lupa jemput ye..he3)

Princess Liyana berkata...

Haha kak,yana bab jaht mjaht ni memang fail.salutela kt akak.huhu

Suzi berkata...

beruntung org pandai jahit ni...byk blh jimat...

zureen @ mama berkata...

Tuan Puteri,Kak zureen pun dah berkali2 fail buat baju but akhirnya pass juga InsyaAllah..

zureen @ mama berkata...

Anak pompuan zureen ada 3 org..he3(dpt jimat dr tempah baju waktu raya..)
Budak pompuan suka byk baju huhuhu..

filanastasia berkata...

kak zureen : bagusnya suka menjahit.. saya manyak2 benda, menjahit paling last.. no 1 memasak.. that's only my passion.. huhuhu..

zureen @ mama berkata...

Fila, baguslah sbb memasak no.1.
Kak Zureen ni masak kureng sikit,bakat takde..he3(nasiblah sapa kena mkn lauk akak masak...he3)

arryani berkata...

Pandai nye korang...Saya cuma pandai jahit manik sikit-sikit..Jahit baju??!!Out...memang hancur kain tu saya kerjakan....hahah

zureen @ mama berkata...

Arryani..dulu zureen adalah ratu penghancur baju jugak..hahahaha...(skrg pun masih jugak camtu..he3)
Salam perkenalan..

naz ilyn berkata...

salam...
untung pandai jahit baju sendiri... tak payan susah-susah nak tempah... boleh buat ikut selera sendiri tapi baju warna jingga tu cantik ler...

ummu_hanis berkata...

canteknye. kak ummu cume boleh buat baju kurung je. kalau buat baju lain sure ketat tang ketiaknye.

zieha berkata...

bakpernya la zureen dok jauh sgt,,kalau tak seguni kain..k.zieha bagi untuk ditempah..hehehe

zureen @ mama berkata...

Kalau hantar kain pd insan yg baru belajar cantum kain ni..(zureenlah tu..)takut jadi sarung nangka instead of baju(takkan ke haru jadinya..he3)

Princess Liyana berkata...

huhu usaha tangga kjayaan kan kak;)bgusnye!uhuhu

zureen @ mama berkata...

Marilah kita berusaha bersama2 Puteri Liyana..he3(usaha apa tu??)