Sudilah menjadi teman

Jumaat, 25 Disember 2009

Kita Sama-Sama Tahu ???

Pernahkah anda bertemu dengan situasi ini iaitu....ketika anda sedang memandu atau berada dipersimpangan jalan ,tiba-tiba kereta dihadapan anda membelok masuk kesimpang kanan atau kiri tanpa sebarang lampu lip lap lip lap(lampu signal)....Antara jawapan yg pernah didengar.."Bagi pemandu yg expert ,mereka dah tahu kita nak ke kiri/kananlah....Wah!! mereka itu memang sangat handal sebab boleh hantar message kepada pemandu- pemandu yg lain agaknya (telepati)..dan rasa pemandu lain boleh baca minda mereka juga.

Maaf , sebab mama masih belum cukup handal untuk membaca minda pemandu yg lain..so kalau boleh apalah kiranya diberi lampu signal secukupnya..Kadang-kadang kalau ada pemandu yg malas nak beri signal , nak jugak bertanya kepada mereka iaitu "semasa belajar memandu dulu , guru memandu suruh guna signal bila2 suka atau rajin sahaja ye.."

Bukan apa takut pemandu dibelakang (maybe mama ) tak ready dengan tindakan pemandu yg sayang nak habiskan bateri lampu signal.. tersondol plak.. Siapa yg salah??? Mama jugak (sbb berada diposisi belakang.)

So far belum sondol kereta "pemandu-pemandu" itu lagi..(minta dijauhkan Allah ).

18 ulasan:

A FUN DEE berkata...

pernah je..da byk kali..hehehe.. naik moto lak tu..

DRosmieyatie berkata...

huhu...pernah2 (walaupun tak pernah drive..) hahaha...tp siyes geram sgt kt org mcm tu...menyakitkan hati...menyusahkan orang...serta membahayakan semua...huhu...

snid73 berkata...

snid73 paling anti dengan pemandu yang macam ni....

lagi anti kalau pemandu yang memotong kita...lepas tu masuk ke simpang.....

zureen @ mama berkata...

Afunde..mereka membahayakan nyawa kita dan mereka juga..

zureen @ mama berkata...

Salam Ros..memang bahaya..

zureen @ mama berkata...

Snid73..mereka patut beri signal utk keselamatan semua pihak..

Tirana berkata...

Hmmm..paling tak suka berurusan dengan pemandu yang malas nak bagi signal ni tapi kadang2 kita terpaksa hadapi sebab jalanraya tu milik semua..

RiNa berkata...

btl2..ramai je yg suke buat mcm tu...
x berhemah langsung..kan mama ^_^

zureen @ mama berkata...

Kak Tirana..ragam pemandu memang pelbagai..hadapi sahajalah dengan sabar..

zureen @ mama berkata...

Rina..mereka ni patut diberi kesedaran sikit..supaya tak membahayakan diri sendiri atau pemandu yg lain..

zieha berkata...

mmg sakit hati kalau keta tak nak bg signal..selalulah kena sumpah gan k.zieha..hahaha..padan muke..
yang paling geram..dah dekat sgt gan simpang baru nak bagi signal..pulak tu..bawak slow bangat.Nasib baik sempat break
sabo jelah dpt pemandu camtu

'AQILAH berkata...

selalu kena, bukn susah pun nak signl kan mama.

zureen @ mama berkata...

Kak Zieha,

Kereta yg dah sampai simpamg utk membelok , baru terhegeh2 beri signal(ada tu signal pun tak de)..pun selalu jumpa gak ..grrr.

zureen @ mama berkata...

Yelah Aqilah bukannya susah sgt nak beri signal tu..

azieazah berkata...

Alahaiii... serba tak kena..

zureen @ mama berkata...

Seronok KaK Azie jumpa rakan2 blogger..mesti best.

nur berkata...

wargh mmg skit ati ng owg g2. kdg2 tuh sngja je kn. ada jgk yg style wat xingt g2. dh dkt br nk bg sgnal. klo trcium bntot, sape nk d slh kan? hehehe

nn berkata...

biasala bila da expert da lupa basic.