Sudilah menjadi teman

Jumaat, 29 Januari 2010

Masalah Bau Kuat??

Mama sedang ada masalah sikit ni..nak minta tolong kawan-kawan beri petua boleh???

Macamana nak hilangkan bau durian dari bekas tupperware???????... Alkisahnya bermula bila Encik hubby telah menyimpan durian yg sangat harum itu didalam bekas tupperware mama..akibatnya bau durian tu melekat..Dah berkali-kali basuh..takmo hilang camne nak buat ekk???(jangan cadangkan suruh buang ye..he3..mama boleh baca fikiran itu..kuang3)

So siapa-siapa pernah terkena atau ada petua bolehlah share dengan mama..Terima kasih daun keladi..

18 ulasan:

ain berkata...

akak pun pernah ada masalah yg sama. yg heran tu...cap tupperware, sepatutnya kalis bau. errkk...ye ke??
apa yg akak buat, akak pi rendam ngan sabun semalaman atau 2 3 mlm.hihi...Alhamdulilah hilang bau tu. sejak tu kan, akak klu simpan durian, dlm tipuwarre pakai buang aje. sonang!!!!

zureen @ mama berkata...

Boleh lah try..kalau tak terpaksalah mintak(paksa) hubby belikan yg baru..he3

azieazah berkata...

Hmm.. ingat-ingat lupa macam pernah dengar orang sebut pasal tip ini... nak kabor pun takut jadi ajaran sesat plak.. hehehe..

apa kata try rendam dengan air panas (suam skit ler kot...) pastu keringkan.. jangan tutup dulu..

nak lagi berkesan... simpan belacan lak dalam tu, sure bau durian tu akan hilang kan? kan? :D

kakngah berkata...

rebus jek ngn air pns....

zureen @ mama berkata...

Kak azie..karang hilang bau durian..bau belacanlah plah..he3

oooo..guna air panas ye..boleh try jugak ni..

zureen @ mama berkata...

Kak Ngah pun kata rebus dgn air panas gak..oooo boleh cuba ni..

azieazah berkata...

Rebus dengan air panas? uishhh tak liut ker nanti tepawer tuh? musykil gak nih..

alang kepalang, bakar dengan api panas jer kot.. puas hati terus tak nampak... tahu-tahu, beli yang baru, gerenti bau kedai... hahahaha...!

zureen @ mama berkata...

Kak Azie kalau rebus dengan air panas..dan ditakdirkan semakin rosak bekas itu.

Maka peluang untuk beli yang baru semakin cerah..he3(idea yg sgt bagus..)

black_mel berkata...

slalu ssh ilang..slalu buang jer...x leh nak ilang dh..x tau petua aper..

alang berkata...

Erk, try ambik daun pandan simpulkan then biar semalaman dalam keadaan tertutup. ;)

zureen @ mama berkata...

Black mel kita kitar semula buat tanam pokok cili pun ok gak kan..

zureen @ mama berkata...

Alang..akan zureen cuba petua ni..

Ni kalau ada santan letak daun pandan..pastu letak durian..jadik bubur durian trus..he3

RockHard berkata...

disebabkan durian tu diletakkan dalam tempoh yang lama dalam tapau-ware tu, maka bila nak basuh pun kena dalam tempoh yg lama jugak la utk counter balik..contohnya rendam dlm sabun dlm tempoh yg lama dsb..kalau basuh skaligus memang tak hilang..

Uncle Lee berkata...

Hello Lady, buy charcoal, put small piece inside.
Charcoal absorbs smells.
Can put one in fridge if ada udang or fish smell.
If carry durian in car, put the charcoal, big piece in the trunk.

By the way, buy a packet of charcoal tablets, or Carbon tablets from a drugstore, keep at home.
Kalu perut sakit, macham food poisoning, chepat swallow dua tablets.
It will stop person from running to bathroom tummy ache.

You have a pleasant weekend and keep a song in your heart, best regards, Lee.

zureen @ mama berkata...

Thanks Rock Hard..kenalah rendam 3 hari gamaknya(sbb simpan 3 hari..he3)

zureen @ mama berkata...

Thanks Uncle Lee..

xiiinam berkata...

Betul kataUncle Lee tu..


belasah je untuk simpan segala sotong,udang....semingggu lepas tu...bau durian pun hilang...selagi disimpan, selagi tu bau tak hilang.

zulhilmi bdk blur berkata...

basuh dgn clorox bleh x...
try la...
sy xpenah cuba pon..
hihi