Sudilah menjadi teman

Khamis, 16 April 2009

Bersiaran dari bilik utama..

Sekarang ni mama tidak lagi bersiaran dari ruang makan seperti selalunya..dah berubah ke dlm bilik tidur utama ditingkat atas..Actually mama terpaksa berpindah tempat utk mengelakkan peningkatan berat badan yg tidak terkawal.Since bersiaran di ruang mkn maka secara logik byklah juga makanannya..senang nak mencapai segala mcm food masuk mulut tanpa berfikir 2 kali..buat air berkali2 juga..Sesekali timbang berat..wahhh!!! naik jarumnya....(tak boleh jadi ni..)

So, mama memutuskan utk bertukar tempat bersiaran kebilik atas..Mengapa mama memilihnya?? Sebab jauh dr sumber mknn..Kalau teringin nak mkn atau minum jadi malas sikit atau berfikir 2 atau 3 kali sbb jauh sikit..(terpakse naik turun tangga...wahhh!! byk kerja tu hanya nak masukkan benda dlm mulut..)..so harap2 jarum timbang tu akan menurunlah ye..

14 ulasan:

ain berkata...

hihihi...nasib baik akak x suka tengok tv sgt, klu tak mau makaannn je sambil tengok tv kat dapur. bahaya bahayaa!!!!

p/s...masa rumah lama dulu bilik kat atas, adoi penatnya turun naik, suruh laki cari rumah master bedroom kat bwh, now ni dh dpt sng sikit lg2 bln posa bila nk buat sahur.

Sasha berkata...

good luck bersiaran di tempat baru! Sha selagi stok makanan tu banyak kat dapur... kaki ni rajin je ke dapur... selagi program mendisiplinkan diri tak start selagi tulah aktiviti makan sukar dikawal...

zureen @ mama berkata...

Kak Ain diruang mkn umah zureen ada TV..tu yg semakin lupa daratan bila mkn..mkn tgk TV sambil berblog..he3(tak tahu berapa byk mknn sudah masuk dlm perut..huhuhu)

zureen @ mama berkata...

Kak Shasha..zureen ni memang dlm keadaan tak dpt mengawal makanan lah ni..(memang takde disiplin mkn langsung waaaa..camne ni??)

Suzi berkata...

uwaaaa akak pun dah nak kena diet ni...berat dah naik sejak dtg adelaide. rasanya sbb masak sendiri kot..mknan asyik ada je kat dapur...sambil masak pun dah ngap dulu...lagi satu kalau cuaca sejuk...makin kuat mkn hihhi (alasan je semua tu )...
tahniahlah dah ada port baru...moga blh turunkan berat badan.


*kak ain...ada juga rumah master bedroom kat bawah ye...saya pun suka yg mcm tu....

nadia-ady berkata...

hhehehe..makanan ni memang godaan kan? nadia pun sama dengan akak la. Pantang dekat dengan makanan, tgn ni cepat je nak capai..hoho..

Princess Liyana berkata...

ehehe..diet ke kak?alaaahai

zureen @ mama berkata...

Kak Suzi..zureen berharap juga dengan tindakan drastik ini dpt memungkinkan penurunan berat badan ..he3

zureen @ mama berkata...

Nad sama kak Zureen jugak ke??Kita seperahulah ni..waaaa (tanpa awat nad slim jer...he3)

zureen @ mama berkata...

Ye adikku puteri Liyana..akak terpakse diet demi kesihatan diri..he3(entah sampailah tahannya pun...)

zieha berkata...

zureen,kalau zieha..tak menjadi tu setakat tukar port siaran hehehe.Cuba zureen 'berpuasa' ataupun zureen jgn makan malam..pastikan limit untuk makan until 7pm,,fullstop!!,,hehehe.
alaaaa..k.zieha pun suka makan, berselera sgt ler nie..nak buat camne kann?..hik3x

zureen @ mama berkata...

Kak Zieha..zureen dah cuba try sume tu..tapi bertahan kejap jer..(jenis2 yg tak tahan cobaan lah ni..pastu ada hubby yg rajin ajak mkn..waaaa..)

xiiinam berkata...

....makan...selagi boleh makan...
kalau dh macam ckLah ni.....hari-hari layan oat je...sampai muka pun dah macam goat...



tv buruk dlm bilik ckLah tu semedaaaang terpasang, tapi ckLah jarang tengok pun. dengar je....ate...asyik ngadap laptop je....

zureen @ mama berkata...

Memandangkan Ck Lah dah ckp gitu..zureen pun mknlah dengan senang hati..lalalla..