Sudilah menjadi teman

Isnin, 13 April 2009

Sudahlah anda menjalani ujian itu??


Last week mama dah pun menjalani ujian Pap Smear berkala 2 tahun sekali..Dah berapa kali ayah ingatkan mama untuk menjalaninya..asyik terlupa jer(byk mkn semut kot...).Ayah memang a bit concern mengenai pemeriksaan spt itu..Yelah ibu kan penting dlm family,kalau ibu sakit semua org akan menanggung kesusahannya..Lagipun langkah pemeriksaan awal spt pap smear dan breast examination mungkin dpt menyelamatkan nyawa anda...


Mama rasa since bekas jiran depan rumah mama meninggal akibat Breast Kanser tahun lepas ..mama memang sangat menitik beratkan mengenai perkara ini..Siap pergi klinik buat pemeriksaan..bukan tak boleh check sendiri dirumah, but sekali sekala biarlah doktor yg arif memeriksanya ,siap scan lagi ...Kesian tengok saat2 akhir masa jiran mama menderita kanser payu dara tu..(kadang2 rasa tak sanggup melihatnya..sedih..)


Kata ayah "tanggungjawab sebagai individu utk menjaga kesihatan diri"..yelah anak ada 5 orang(kecik2 lagi..).So kalau sesiapa yg rasa malas dan takut nak buat pap smear tu..renunglah kedalam mata anak2 anda..(adakah anda mahu meraka bersedih atas kehilangan/kesengsaraan anda....fikir-fikirkanlah).


MORAL VALUE: Beringat sebelum kena..Ingatlah org yg tersayang (mcm iklan kempen kesihatan plak..sori)

18 ulasan:

ku tak sempurna berkata...

errrrr... org yg belum kawin kena gi cek gak ke??

hiksss :)

Suzi berkata...

betul tu..kedua2 pemeriksaan tu penting...
balik m'sia nanti kena buatlah...

zureen @ mama berkata...

Org blom kawen tak payahlah..khas utk yg dah nikah dan kahwen jer..he3..

zureen @ mama berkata...

yelah Kak suzi..better check utk tujuan keselamatan kesihatan..
Bukannya lama pun sekejap shj procedure tu..

Sasha berkata...

dah lama bertangguh nak buat... buat2 liat.... & dah sampai terlupa pun...lepas ni akan luangkan masa sehari setiap 2 tahun utk buat ujian tu... thanks for the reminder...

ain berkata...

mammogram akak dh buat, tinggal pap smear je lum. asyik bertangguh je. mesti kena buat for the piece of mind kan.

Princess Liyana berkata...

ooo..belum kna g lg..tk kawin lg..ehehe

kakchik berkata...

assalamualaikum zureen. kakchik tahun ni belum buat lagi. janji dgn kakak (doc) untuk buat bulan jun sebab sekarang ni sibuk sangat.

nik awin berkata...

nak buat jugak..tapi macam kata mama lah ...
"banyak mkan semut..pasal tu mudah lupa"

hehehe..
lg pun sy ni ada habit x baik;
'suka tangguh-tangguh kije'

huuuu...susah la mau ubah

zureen @ mama berkata...

Buat ye Kak Shasha...penting tu.

zureen @ mama berkata...

Kak Ain mamogram umur berapa baru boleh buat ye??

zureen @ mama berkata...

Nanti kalau Ummi dah kawen barulah buat..he3.

zureen @ mama berkata...

Baguslah kalau kak Chik dah buat appointment tu..untuk kebaikkan kita juga..

zureen @ mama berkata...

Nik Awin ..salam perkenalan..(samalah kita suke "ter"makan semut ye..he3)..

nadia-ady berkata...

nanti dah kahwen nanti, nadia kene selalu check la..hehehh

zureen @ mama berkata...

Adik nad bila dah kawen nanti rajin2lah check..tapi yg breast examination tu kenalah check dr skrg ok..

zieha berkata...

huhuhu..takut nk check,sakit tak?

zureen @ mama berkata...

Takdelah sakit pun..mcm kena gigit semut jer kak Zieha..he3