Sudilah menjadi teman

Rabu, 3 Februari 2010

Apalah Nasib Dapat Jiran Begini..

Jiran sebelah rumah mama dah hampir 5 tahun lebih menyewa disebelah..(kiranya dah agak lama jugaklah..).Ada anak pompuan 6 orang..semuanya cantik-cantik belaka..

Mama rasa sangat bertuah dapat berjiran dengan mereka sekeluarga..Memang baik sungguhlah..Berbudi bahasa and also sangat pemurah..Kalau kami sekeluarga nak kemana-mana hati pun tak risau sangat sebab ada jiran yg sudi tengok-tengokkan rumah..Actually kami pun buat yg sama gak..(yelah dah namanya hidup berjiran..)

Semalam akak jiran sebelah hadiahkan mama telekung beli dari Jakarta..(cantik dan halus buatannya..).Terima kasih jiran sebelah..

Memandangkan akak jiran sebelah ni lemah lembut orangnya...maka agak malu sikit kalau nak tinggikan suara ( jeritan manja) kat anak-anak..he3 (kalau takmo dengar dek jiran sebelah sila tutup pintu dan tingkap dulu ye..wakaka..)

Kalaulah mama ada anak teruna..nak jugak berbesan dengan jiran sebelah..(wah! jauh betul fikirannya..kuang3).Mama siap suruh akak jiran tu beli jer umah sebelah yang disewanya..sebab takmo dia pindah tempat lain..huhuhu..

Moral of the story..: Buat jiran anda macam ahli family sendiri..Lagipun nanti karang di akhirat akan dipertanyakan tentang hubungan kita dengan jiran..So berbuat baiklah sesama jiran..

..memang takde foto sebab malas nak watermark etc..so sila imagine sendiri..he3.

25 ulasan:

Uda berkata...

bertuah badan dpt jiran baik.. hehehe.. nak tinggi suara kat anak tutup pintu..

Manjakusayang berkata...

wa...dapat bayangkan anak2 perempuan yng cantik2 dan berbahasa! Kalo ummi dok apartment...langsung tak tau orang sebelah ada ker tak...orang depan rumah sakit ker... huhuhu... Bukan tak nak ambil tau...dah rumah tutup jer 24 jam!

Bitter Sweet berkata...

bertuah mama awak sbb dpt jiran yg baik gitu sbb bukan semua jiran berkategori baik, mesra alam etc :D

Tirana berkata...

Alhamdulillah dapat jiran yang baik..Jiran kak tirana ni orang putih dari Australia..dok sini sorang-sorang..bujang..hahaha..so tak bolehla nak baik2 sangat..karang timbul fitnah pulak tapi kak tirana baik dengan Mak Wan yang duduk di level 7..dah rasa macam mak sendiri.

Normi Ali berkata...

untung mama....jiran saya pun ok....mmg baik dan pandai masak. Dia ada warung sendiri, jd selalu bg kuih kat anak2 saya pg2.Masa dia pg haji ari tu dia soh saya pegang duit, kot anak2 dia nak pakai ke, emergancy ke.Tp kesian, anak dia yg sorang tu, ada masaalah mental,klu masa anak dia ngamuk kat umah saya la dia tumpang berlindung,sampai la polis dtg bawak baju pasung tu...kesian dia......

kakchik berkata...

salam zureen.
bila baca tajuk bunyinya macam mengeluh je tapi baca cerita lain pula nadanya hehe.
syukur kan kalau hidup berjiran dan saling mengasihi, itulah yg Rasulullah anjurkan sebab kebahagiaannya kita juga yg nikmati. Bertuah zureen dpt jiran yg baik dan kiran zureen pun bertuah dpt jiran yg baik spt zureen sekeluarga.

azieazah berkata...

Seronok kan ada jiran yang baik pemurah lagi berbudi bahasa..

pening jika dapat jiran yang busy body lebih dari wartawan...

black_mel berkata...

bestnya dpt jiran mcm tu...sy masih single..hehe....

ain berkata...

bagus ada jiran yg mcm tu!! susah senang ada gak tempat segera utk meminta pertolongan.

ciK LyndaWawa igUana berkata...

best sungguh jiran camtu...hehe...memang aman dunia.

zureen @ mama berkata...

Uda.sendiri akan rasa segan..(bagus bila juga mcm tu kan..he3)

zureen @ mama berkata...

Kak Ummi..jiran sebelah umah ni , peramah sikit..(zureen ni a bit penyegan..he3)

zureen @ mama berkata...

Bitter Sweet..memang bersyukur bila dapat jiran yg baik begini..

zureen @ mama berkata...

Kak Tirana..zureen pun dah anggap akak tu mcm ..akak sendiri jugak.

zureen @ mama berkata...

Kak Normi..Alhamdulillah jiran sebelah ni takde masalah apa2..low profile orgnya..(pun pandai masak..)

zureen @ mama berkata...

Kak azie..marilah duduk berjiran dgn zureen..mnesti meriah dunia..he3

zureen @ mama berkata...

Black_mel...rasanya yg besar2 semua dah berpunya..yg kecik tu umur baru 4 tahun..wakaka..

zureen @ mama berkata...

Yelah Kak Ain..kalau ada kecemasan jiranlah tempat yg penting..

zureen @ mama berkata...

Wawa..kalau dapat jiran yg baik syukur Alhamdulillah..

klau sebaliknya..banyakkan bawa bersabar..kuang3

zureen @ mama berkata...

Kak Chik..syukur Alhamdulillah..

Nik Norzuliana Nik Mat berkata...

bestnya dpt jiran mcm tu.
sy nasib xbaik..umah sbiji2 dlm pagar...agk jarak antara 1 sm lain..dorg masing2 bz bkeja...cm ada bibik indon yg jnis xkuar umah..patu kbnykn jiran sy cina n india.

Dak Wan berkata...

Kang kalau ter imagine posisi lain macam camner? Hehehe

zureen @ mama berkata...

Nik..Alhamdulillah zureen punye jiran kebanyakkannnya melayu..(tapi lorong kak zureen jelah..he3)

zureen @ mama berkata...

Dak Wan..berimaginasilah dijalan yg lurus..kuang3..

Zamz berkata...

untung dpt jiran yg ok kan