Sudilah menjadi teman

Isnin, 8 Mac 2010

Nasi Pengasih Buat Suami Isteri



Nasi ni boleh diamalkan sebagai pengikat kasih sayang ..bolehlah diamalkan selalu..Sekarang ni setiap malam Rabu mama amalkan memakannya biar feeling romantik tu subur menghijau gitu..(sila meloya kat sini..he3).

Kenapa malam Rabu?? Malam yang lain tak boleh ke?? Siang pun tak boleh ke??.. Jawapannya ialah :- Bila-bila nak makan pun boleh..Masalahnya makcik gerai tu hanya jual nasik ni pada waktu Pasar Malam hari rabu jer kat sini(pasar malam senin pun tak jual gak) ..Tak mahal pun pengerasnya RM 5 sahaja..siap boleh order menu lauk lagik..

So Nasi Pengasih mama ialah nasik Ambeng (orang keturunan Jawa mesti tahu ni..mama tahu makan jer, masak tak tahu..he3)

Kenapa nasi ni boleh mengikat kasih..?? Sebab nasik ambeng kena makan ramai-ramai baru sedap.Dalam kes ni ,mama share berdua dengan ayah..(sila main suap-suap jika mahu lebih romantik..jangan gigit tangan ok..)

Yang penting sebelum makan bacalah bismillah dan doa makan dulu ye, barulah berkat.Kalau tak baca dulu ,maknanya kira share nasik tu dgn setan sekali..(Encik suami sila baca doa ye..mama tolong aminkan saje.).

Nasi ni menanam sifat perkongsian..hidup berumahtangga memang berkait rapat dengan sifat perkongsian..(memang bagus diamalkan..)

Moral of the story: Kadang-kadang perkara yang simple sudah cukup buat kita bahagia.
Tak perlu amalkan perkara-perkara yg menyalahi hukum dan kurafat semata nak tambat hati insan tersayang..


16 ulasan:

kakchik berkata...

salam zureen. hehehe, lawak jer zureen ni. mula2 baca ayat pertama tu terkejut jugak, siap mesti makan malam rabu jer, risau kakchik hehe. yea lah takut zureen dpt ilmu pengasih yang mengarut :) nasib baik!

zureen @ mama berkata...

Kak Chik..nasi Ambeng ni sedap tau kalau makan ramai2..

Dulu kecik2 zureen selalu makan dalam dulang ..makan ramai2 dgn adik beradik..

Bitter Sweet berkata...

sedapnya nasi ambeng..dan dan terasa lapar lak lepas tgk gambar nasi mama tu

zureen @ mama berkata...

Bitter sweet..marilah kita makan ramai2..

ain berkata...

ooowwwh...nasi ambeng. terkejut akak.hihihi. ns ambeng ni mmg fav akak n suami. anak2 tak sgt lah. but sekrg ni susah nak cari2 ns ambeng yg betul2 kejawaan. byk yg dh dimodenkan.

xiiinam berkata...

....orang Jawa selalu dapat makan ni..he..he..

zureen @ mama berkata...

Kak Ain..majlis kenduri orang jawa selalu hidang nasi Ambeng ni kan..

zureen @ mama berkata...

Untung kita Ck Lah sbb jadi orang Jawa..maka selalu dapat makan nasik ni..he3

Miss ... berkata...

x penah rasa lagi hehe

cEro berkata...

hahaha, beriya pcaya ada nasi pengasih...
tp mmg btol, org skang byk nk amik mudah je caya bende2 khurafat..
kan ke byk lg cara lain, kan??

cEro berkata...

hahaha, beriya pcaya ada nasi pengasih...
tp mmg btol, org skang byk nk amik mudah je caya bende2 khurafat..
kan ke byk lg cara lain, kan??

zureen @ mama berkata...

Miss..cubalah rasa sedap tau..(promote ni..he3)

zureen @ mama berkata...

Cero..Kalau niat kita baik dan ikhlas..InsyaAllah akan diberkati..

nasier kassim berkata...

Sedap ke nasi ambeng nih atau macam nasi campur biasa jer ? Selalu gak dengar tapi tak pernah cuba lagi.. Ingat nak try gak lah nanti..heheehh

zureen @ mama berkata...

Encik Nassier..cubalah nasi ni sedap tau..(promote lagikk..he3)

Dak Wan® berkata...

Nasi ambeng dgn nasi biasa, apa bezanya erk? Lauk nya jewr ye?