Sudilah menjadi teman

Isnin, 14 Jun 2010

Berapa Banyak Yang Betul???

Musim cuti sekolah ni , mama jadi cikgu tuisyen . Terutama sekali untuk Amin yang akan ambil UPSR tahun ni..

Maka setiap hari kena buat latihan latih tubi ..Adik perempuannya Izati yang jadik tukang tanda..he3(untuk soalan objektif sahaja)..Dulu selepas siap tanda kertas anak-anak ,soalan mama selalu berbunyi "Berapa banyak yang SALAH?" (soalan yg berbau negatif). Tapi sekarang mama dah biasakan diri untuk bertanya "Berapa banyak yang BETUL ? (kedengaran lebih positif)

Rasanya memang perlu biasakan diri menyebut perkataan yg lebih positif...Hasilnya pencapaian Amin agak memberangsangkan...Apa yang selalu disebut memang memberi kesan sebenarnya..

Nota untuk kita semua: Sila manis-maniskan perkataan yang diluahkan..lebih positif.

8 ulasan:

ckLah berkata...

Betul kaedah Zureen tu...memang kena lebihkan nilai positifnya anak-anak ni...




Psst; ckah pun kena jadi guru tuisyen anak sulung ckLah, Dia. SPM tahun ni. kat sekolah Dia pun, ckLah juga cikgunya....jangan sampai dia boring udah le...
:)

Ku Tak Sempurna berkata...

khabar baik hari ni??

.
.

mmm.. soalan yg manis :D

ain berkata...

betul tu zu. klu nak anak jd positif, kita mak2 pun kena positif bila mengajar. Nak pandai reverse psychology pun ye gak.

Akak tahun ni relax sikit, sbb x de anak2 yg amik peksa beso. wani pun masih djh 3.nxt year kena strict balik sbb wani dh djh 4, kena prepare utk upsr.

Tirana berkata...

UPSR tak lama dah tu...hehehe..Amani masih banyak main lagi..

zureen @ mama berkata...

Ck Lah tolong ajar anak-anak zureen sekali boleh??

Nak ajar zureen sekali pun boleh juga..

zureen @ mama berkata...

KTS yang manis..(camne manis tak ayat ni..he3)

zureen @ mama berkata...

Kak Ain...berfikiran positif memang perlu..

Supaya yang positif juga yg datang kelak.

zureen @ mama berkata...

Kak Tirana..samalah dengan Amin ni..(byk main juga>.)