Sudilah menjadi teman

Isnin, 4 Januari 2010

Hampir Tercabut Jantung Dibuatnya..


Hari seperti yang diketahui adalah hari pertama persekolahan di Selangor..Mulai hari ini juga mama memulakan tugas sebagai "drebar terhormat "..(gila pangkat betullah..nak gak bergelar terhormat..).Menghantar 3 anak perempuan ke 3 sekolah yg berasingan..(sekolah kebangsaan, sekolah kafa dan sekolah tadika ..mencabar jugaklah..).

Bila dikira-kira mama kena keluar 4 kali sehari ..itupun dah tolak 2 trip pada ayah..he3(rasa macam malas pula nak tutup pagar sebab asyik keluar masuk sahaja..)

Pagi tadi ada satu peristiwa yg agak menakutkan mama terjadi..semasa dalam perjalanan mama kesekolah untuk menjemput Hani dari sekolah Kafa..Suddenly ayah yang duduk disebelah berkata (merangkap sbg juru test JPJ) : Mama , itu bukan ke Hani ??? Mama pun turut terpandang seorang budak perempuan berjalan kaki seorang diri...Ya Allah !! Anak mama Si Hani..terus mama berhenti segera ditepi jalan dan ayah terus membawanya masuk kedalam kereta..

Macam manalah boleh timbul idea untuk Hani berjalan kaki balik ni..Rasa macam nak menangis sahaja waktu tu..Alhamdulillah tiada apa-apa yg buruk terjadi..Kami pun dah nasihatkan Hani agar menunggu mama setelah kelas habis dan jangan kemana-mana..

Sara dan anak-anak yang lainnya ok sahaja..Sara pun suka sangat bersekolah..

Ayah kata mama lulus untuk memandu..he3(ada sesiapa nak ajak race ???..lupakan shjlah hasrat tu ye..)

15 ulasan:

Sasha berkata...

uiskh!! jgn main2 adik Hani... bahaya ada di mana2 skang ni... even depan rumah sekalipun... Sha pun akan rasa nak trcabut jntung kalau jd mcm ni...

Tirana berkata...

Tiap-tiap hari Zureen kena pesan kat dia waktu hantar dia ke sekolah..Macam Sha kata, sekarang ni bahaya ada di mana-mana...


Wah..dah lulus ujian nak jadi driver terhormat ye..hehehe

ain berkata...

betul kata kak tirana tu, hari2 zu kena ingatkan hani. akak sampai la ni masih lg ingatkan wani 2gu sampai akak datang tak kiralah lambat mana.

POSH76 berkata...

comeila budak ni...ada dimple..jg baik taw bahaya la ni

azieazah berkata...

Pengalaman Kak Azie anak sulung di Tahun 1...

gara-gara tak leh mengecam bas sekolah dia, sampai tertinggal bas..

so, dia tunggu kat pagar sampai semua orang dah balik..

sampai senja, sehinggalah nasib dia baik ada cikgu yang ternampakkan dia. Dan hantar balik. (masa tu sekolah dia belum ada security guard)

Bayangkan perasaan kami sebagai ibubapa masa tu..

Kita ingat lewat sebab jalan jem dan bas sekolah memusing-musing..

Cabaran betul..

zureen @ mama berkata...

Kak Shasa..takut betul zureen waktu tu..

zureen @ mama berkata...

Kak Tirana..Alhamdulillah lulus gak walaupun hubby jeling2..he3

zureen @ mama berkata...

KaK Ain..anak2 kecil ni memang kena ingatkan selalulah..

zureen @ mama berkata...

POSH76..budak ni halus jer bdnnnya..

zureen @ mama berkata...

Pernah juga Van tertinggal/terlupa nak ambil anak2 zureen dari sekolah tahun lepas..

Itu yg hubby suruh gak zureen ambil sendiri tahun ni..

♥akukahmilikmu®♥ berkata...

sis..wat suspen jer..hampir tercabut gak jangtung nie..

aqilah arshad berkata...

heee.hani cuba berdikari. ;D

Jieda berkata...

saya pun pernah gak ada pengalaman camtu.masa tu anak sulung baru darjah satu tiba-tiba penjaga nursery call kata Irfan belum balik lagi.Bergegas balik.Masa tgh drive tu memang dah nak nangis ni,cari punya cari rupa-rupanya dia ikut anak jiran balik jalan kaki

surisarawak berkata...

saya pernah terjumpa anak2 jiran jln kaki blk dr sklh sebab baru msk sekolah dan tktau nk naik bas mana satu..nasib baik jumpa org yg di kenali,klu tidak...taktau apa jd..masa jumpa tu, terkejut beruk dibuat nye..tu baru anak org ,klu anak sendiri, mau pengsan dibuatnye..huhu

Aelfric berkata...

hehe.tringat lagi exp sy waktu 1st day masuk tadika.entah apa dalam kepala.tunggu mama datang amik lambat sangat terus balik jalan kaki.bila dah sampai umah tengok mama lari terus peluk sambil nangis2.
heran jer apsal dengan mama aku ni.*waktu kecik tak penah fikir apa sebab diaorang risau.sekarang ni baru faham.